top of page

Diskriminerende
og
Rasistisk kunst

Når blir kunst definert som rasisme og ikke? Les mer om OMODs arbeid knyttet til utsmykkingen av offentlige bygg.

Bilde1.jpg
Diskriminerende kunst i det offentlige, eller misforstått intensjon?

 

Årlig bruker staten millioner av kroner på utsmykkingen av offentlige bygg. Det kjøpes inn malerier og skulpturer. Men hvor representative er disse verkene, og hvor bevisst er kuratorene seg at noen av disse bildene kan hinte om en negativ kolonihistorie, eller at bildene kan være dirkete støtende og rasistisk? Vi tror ikke dette gjøres med onde hensikter, men en manglende bevissthet kan være altavgjørende. For 40 år siden var ikke dette viktig, men i den globaliserte verden er dette av største betydning. Her følger to eksempler på dette, som har skapt sunne debatter.

Kanibal bilde hos politiet i Trondheim – 2007

 

 

 

 

 

 

 

Denne saken dreide seg om en karikaturtegning som hang oppe i kantina på Trondheim politistasjon.[1] Tegningen var et diplom som tjenestemenn som hadde deportert afrikanere fikk. Det ble altså deltatt som en hedersbemerkning. Eksemplaret som hang i kantinen var rammet inn, og fikk henge i flere år, men ble tatt ned etter at OMOD gjorde politimesteren oppmerksom på at dette var uakseptabelt. Dette var ledelsen ikke enig i, og mente at det hele var snakk om en uskyldig karikaturtegning. Det førte til en stor diskusjon om holdninger, manglende bevissthet og selvfølgelig hvorvidt det var passende å henge opp et slikt bilde i en offentlig institusjon hvor alle kunne se det. Den daværende justisminister, Knut Storberget, uttalte seg om at bilde var av rasistisk karakter og at det måtte fjernes. Du kan lese mer om denne saken her: Kannibal-bilde hos politiet - adressa.no

 

Bare noen år senere var Trondheim-politiet i igjen i søkelyset. Denne gangen for å ha hengt opp en Mohammed-karikatur i sentralarresten.[2]

 

[1] Kannibal-bilde hos politiet - adressa.no

[2] Trondheimspolitiet beskyldes for rasisme: - «Rasistiske og islamofobiske» - VG

Tegning som hang hos politiet illustrerer  afrikanske kannibaler som danser rundt en gryte hvor en tidligere ansatt i Sør-Trøndelag politidistrikt skal kokes. Fra gryta sier den svettende politimannen følgende: «Vær så snill. Dokke må tru mæ. Æ har slutta på utlendingsavsnittet!»

Tegning som hang hos politiet illustrerer  afrikanske kannibaler som danser rundt en gryte hvor en tidligere ansatt i Sør-Trøndelag politidistrikt skal kokes. Fra gryta sier den svettende politimannen følgende: «Vær så snill. Dokke må tru mæ. Æ har slutta på utlendingsavsnittet!»

Relaterte artikler

Trondheimspolitiet beskyldes for rasisme:
- «Rasistiske og islamofobiske» - VG

 

Du kan lese mer om Obiora saken her

https://no.wikipedia.org/wiki/Eugene_Ejike_Obiora

 

Du kan lese mer om Baidoo saken her

https://no.wikipedia.org/wiki/Baidoo-saken

 

Her kan du lese mer om rasisme i politiet i Trondheim

https://www.nrk.no/trondelag/rasisme-rapport-blir-presentert-1.3464269

bottom of page