top of page

boligdiskriminering

Visste du at det var lov til å skrive utleie kun til hvite frem til 1994? Det er takket være en boligdiskrimineringssak at paragraf 185 ble til. 

På denne siden kan du lese om hva du bør gjøre i møte med boligdiskriminering, samt om saker OMOD har jobbet med knyttet til tematikken. 

hvite leieboere.png
 Boligdiskriminering på nettet - hva kan du gjøre?

 

Vedkommende går inn på en kjent nettside for formidling av boligannonser og andre tjenester. Hen blar igjennom. Der dukker det opp en annonse: «Leilighet til leie – utlendinger ikke ønsket. Eieren godtar dyr». Litt lenger ned dukker det opp en annen annonse: «Østeuropeere og afrikanere – ikke ønsket».

 

Er dette lovlig eller ulovlig? Hva gjør man?

 

  • Det første vedkommende gjør, er å ta en skjermdump. Magefølelsen sier at slike annonser ikke kan være lovlig. Samtidig lurer vedkommende på om ikke eieren har lov til å leie ut til den man vil.

  • Vedkommende søker juridisk råd og veiledning få bistand i saken. OMOD mener at det er eieren av nettsiden som må kvalitetssikre hva slags annonser som legges ut på nettsiden deres. Vil det være lovlig å oppfordre til vold på en slik nettside? Hvis nei; hvorfor er rasistiske annonser lovlig?

  • OMOD klager nettsiden inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), og ber ombudet om å komme i dialog med nettsiden om publiseringen av rasistiske annonser.

  • Man møter slike annonser fortsatt på store og små boligformidlingsnettsider, og disse bør/kan anmeldes til både politiet og Diskrimineringsnemda, slik at man kan få prøvet lovens grenser.

Her har du eksempler fra virkeligheten: 

 https://www.ldo.no/diskriminert_oldstart/nyheiter-og-fag/nyheiter/Arkiv/Featured-news/Diskriminering-pa-boligmarkedet-----------/

 

https://www.ldo.no/diskriminert/ikke-pa-jobb/boligmarkedet/

https://vartoslo.no/diskriminering-hele-oslo-havard-mossige/bill-mrk-ikke-nordlending/206537

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/innvandrere-foler-seg-diskriminert-1.7259131

OMODs historiske arbeid med boligdiskriminering:

 

Her kan du se bilder av flere avisoppslag:

Skjermbilde 2023-03-20 kl. 18.09.12
Skjermbilde 2023-03-20 kl. 18.09.05
Skjermbilde 2023-03-20 kl. 18.08.55
Skjermbilde 2023-03-20 kl. 18.08.47
Skjermbilde 2023-03-20 kl. 18.08.40
bottom of page